.

.

.

.

 

.

2013. december 06., péntek 14:48

Közös devizát vezetne be Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Katar

Értékelés:
(0 szavazat)
Egy forrás politikai döntésnek nevezte a közös deviza árfolyamának rögzítését az amerikai dollárhoz, mivel az gazdaságilag nem lenne indokolt.
 
Bér-és társadalombiztosítási ügyintéző
Vezető kontroller
Álláshirdetés
Közös devizát vezet be az év végén a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács négy tagja - írja a gulfnews.com hírportál az Ahbar Al Halídzs bahreini napilap értesülésére hivatkozva. A bahreini napilap értesülése szerint a Gulf Cooperation Council (GCC) négy tagja, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Katar az amerikai dollárhoz kötött árfolyamú közös devizát vezet be december végén.
 
A bahreini lapot tájékoztató meg nem nevezett forrás politikai döntésnek nevezte a közös deviza árfolyamának rögzítését az amerikai dollárhoz, mivel az gazdaságilag nem lenne indokolt.
 
"Gazdasági szempontból előnyösebb lenne az új deviza árfolyamát egy devizakosárhoz rögzíteni, mivel a GCC tagországok jóval nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le az EU-val, mint az Egyesült Államokkal" - fogalmazott. "A GCC tagországok európai olajexportja pedig az EU olajimportjának a 70 százalékát teszi ki" - tette hozzá.
 
Az 1981-ben megalapított GCC két másik tagja, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok a lap értesülése szerint valószínűleg nem csatlakozik a deviza közösséghez. Egy, az euróhoz hasonló közös deviza bevezetésre már 15 éve a GCC napirendjén van.
 
Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja egy pénzügyi csúcstalálkozón az idén szeptemberben azt mondta, hogy nem lenne előnyös a GCC számára egy közös deviza bevezetése mindaddig, amíg a szervezetben nem jön létre politikai konszenzus a kérdésben és nem fektettek le egyértelmű gazdaságpolitikai célokat.
 
 
 
Forrás: hvg.hu
 
 
 
.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Iratkozzon fel hírlevelünkre