.

.

.

.

 

.

2014. szeptember 15., hétfő 19:57

Úti-film forgatás werk harmadik rész - THE TORCH DOHA – AZ ELSŐ ÉJSZAKA

Értékelés:
(1 szavazat)

 

A széles csillogó üvegű, színes fényekkel megvilágított bejáratoknál, khaki színű egyenruhás ajtónállók voltak. Egyikük a BMW bejárathoz közelebbi hátsó ajtót nyitotta ki, míg a másikat a kipattanó sofőrünk tárta ki. Csomagjaink gyorsan előkerültek a csomagtartóból, majd az odaérkező londiner, aki hasonló khaki öltözetet viselt, mint az ajtónállók, az állványos trolira helyezte. Kiszálltunk a sötéten elegáns BMW-ből és néhány lépés megtétele után a kinyíló bejárati ajtón keresztül beléptünk a szálloda légkondicionált előterén keresztül az előcsarnokba. Fantasztikus látvány tárult elénk. A később jobban szemügyre vett belsőépítészeti csoda lenyűgözött bennünket. Ugyanakkor most még nem volt idő szánkat tátani, mert a fáradság és az idő előre haladta arra ösztönzött bennünket, hogy minél előbb essünk át a megszokott formaságokon.

 

  

 

Az előcsarnokban a bejárattal szemben, de kicsit jobbra helyezkedett el egy félköríves, hosszú, vakítóan fehér recepciós pult. A pult mögötti falfelületen az öt darab kerek alakú falióra New York, Paris, Doha, Tokyo, Sydney világvárosok időzóna szerinti pontos idejét mutatatták. Középen a méretében is kiemelt, ezért a szemet vonzó óra, alatta Doha felirattal, a helyi időt jelezte. A modern stílusú recepciós pult előtt hasonlóan modern dizájnú, hat darab hajlított fehér ülőalkalmatosság, párban egymással szembe. Egy időben három helyen lehetett intézni a ki- és bejelentkezést és egyéb más ügyeket. Mivel éjfél felé járt az idő egy kicsit szorongtunk, hogy egy hosszadalmas tortúra veszi kezdetét, amelyhez bevallottan nem volt sok hangulatunk. De hát essünk túl rajta és minél hamarabb helyezzük magunkat kényelembe. Így azután nagyon meglepődtünk, hogy ahogy helyet foglaltunk a kényelmes dizájn székeken, a rövid bemutatkozást követően átnyújtva útleveleinket, néhány pillanat múlva előttünk volt a kitöltött bejelentkező lap. Azt csak alá kellett írni és borítékban megkaptuk szobáink érvényesített mágneskártyáját. Számomra valóban meglepően gyorsan és egyszerűen zajlott a bejelentkezésnek ezen aktusa.

 

   

 

Életem során nagyon sok három- és négycsillagos szállodában töltöttem el úgy napokat, hogy azt megelőzően internetes felületen, vagy faxon adataimat meg kellett küldeni. Ezért is csodálkoztam minden alkalommal, hogy valamennyi esetben kérdőív szerű adatlapokat kellett tollal kitölteni, vagy párbeszéd formájában bediktálni, vajon miért kérik el előre adataimat interneten vagy faxon továbbított módon. Tehát számomra azért volt meglepetés, mert most találkoztam életemben először egy olyan (igaz ötcsillagos) szállodával, ahol az útlevél csak azért kellett, hogy az adatok rövid és hatékony ellenőrzését követően a kitöltött bejelentkezési lap rendelkezésre álljon. Mondhatnám úgyis, hogy azzal a lendülettel, ahogy helyet foglaltunk, már álltunk is fel, hiszen kezünkben szobáink „kulcsa”, jelezve, hogy a máshol több perces bejelentkezési műveletnek valójában vége.

Londinerünk mind ez idő alatt türelmesem várakozott mögöttünk az állványos trolin lévő csomagjainkkal. Ahogy elléptünk a recepciótól, csatlakozott hozzánk és a trolit tolva mutatta az utat a felvonókhoz.

 

  

 

Anélkül, hogy előreszaladnék, el kell mondani, hogy a szálloda minden egyes része, részlete a látványt és a látványosságot szolgálja. Nem is rejtik véka alá, hogy a cél az idelátogatók ámulatba ejtése. Ennek a célnak egyik eleme a két pár átlátszó falakkal szerelt felvonó is. Így nappal és éjjel is lenyűgöző a kilátás. Az első néhány emeletig a szálloda belső csillogása uralja a látványt. Följebb a szállodát közvetlenül körülölelő teret lehet szemügyre venni, míg a hetedik-nyolcadik szinttől egyre jobban lehet látni Doha egészét. Ezekből a felvonókból egy pár csak a szobaszintekig működik, a tizenötödik emeletig, míg a másik pár felvonó a tizenkilencedikig jár, ahol a wellnesst szolgáló létesítményeket lehet megtalálni. Ezenkívül van még egy pár zárt felvonó, melyek gyorsliftként funkcionálnak és ezekkel a huszadik emelet fölötti létesítmények érhetők el.

 

  

 

Szobáink a kilencedik emeleten voltak. Mit szobák, luxus lakosztályok! Minden szobaajtó előtti beugró úgy került kialakításra, hogy a vendéget már a belépéskor egy olyan sajátos intim szféra vegye körül, ami lassan kezdi kizárni a külvilágot. Ugyancsak ebben a beugróban volt elhelyezve egy halványan világító nagyméretű (álló 21 collos) elektronikus kijelző, ami azon túl, hogy gyengéden megvilágította ezt az előteret, jól látható módon tűntette fel a szobaszámot, valamint információkat is megjelenített. Többek között a „Ne zavarjanak” jelzésen túl a „Takarítást kérek” vagy éppen „Tisztítást kérek” is ezen a kijelzőn jelent meg.

 

  

 

Nehéz elmagyarázni azt, hogy a korszerű technológia emberközeli megoldásaival milyen hihetetlen kényelmet lehet megteremteni. Kísérőnkkel, aki közben elég jó angolsággal igyekezett rövid tájékoztatást nyújtani arról, hogy a szállodában mi hol találtatik, beléptünk az első szállodai szobába, amelyet közmegegyezéssel magaménak tudhattam.

Azon nyomban rövid bemutató vette kezdetét azzal, hogy a londiner a szobában a hatalmas méretű franciaággyal szemben elhelyezett íróasztalon lévő dokkoló egységről felkapott egy tablet-et. Ezen pillanatok alatt látványosan bemutatta, hogyan állítható be a szoba kívánt hőmérséklete, hogyan változtatható meg a falakban két oldalon elhelyezett kilenc különböző színes led világítás, valamint kapcsolható be és ki a mennyezeti világítás, hogyan mozgatható távvezérléssel a sötétítő- és a tüllfüggöny, hogyan lehet a televíziót be- és kikapcsolni valamint a kívánt csatornát kiválasztani. Mindezt a tablet alkalmazásával. Ugyancsak innen lehetett beállítani a bejáratnál már említett elektronikus kijelzőn a kívánt információt. Az már csak hab lehet ezen a bizonyos tortán, hogy a tablet segítségével a nap bármely szakában rendelhető étel, ital a rendelkezésre álló menü alapján. Mindezt persze a nagysebességű wifi kapcsolat biztosította, melynek később nagy hasznát vettük. Összefoglalva tehát, a pihenést és a kényeztetést felsőfokon igénylők számára az ágyból történő felkelés nélkül szinte minden elérhető a szobában.

 

  

 

És akkor ejtsek egy pár keresetlen szót a fürdőszobáról, mely a bejárattól a nappali-hálóba vezető rövid folyosóról nyílt. Az ajtót a fal lambériájának anyagával burkolták, így azt inkább rejtekajtóként lehetne jellemezni. Az ajtó belső borítása teljes egészében tükör. Ugyan fürdőszobaként nevesítettem, de valójában a megszokott méreteket lényegesen meghaladó helyiségről van szó. A luxus itt is tetten érhető, de nem csak a méret alapján, hanem azzal is, hogy a kövezet fényes márványlapokkal, a falak vágott homokkővel voltak burkolva. Modern, jakuzzi szerű fürdőkád, egy tömbből kialakított márvány mosdó, amely modern dizájnos mosdókagylót fogadott magába a hozzá illő csapteleppel, fantasztikus méretben kialakított zuhanykabin szintén márvány falazattal és csillogóan tiszta, átlátszó üvegajtóval. Itt alakították ki külön leválasztva a mellékhelyiséget, melyhez természetesen bidé is tartozott.

 

  

 

Miközben szemrevételeztem elkövetkező néhány napom lakrészét, igyekeztem kicsomagolni és elhelyezkedni. Társam is hasonló módon tett néhány szobával odébb. A teljes pihenést megelőzően, még röviden váltottunk néhány szót a másnapi, bocs (éjfél már jócskán elmúlt), aznapi programunkról. Ezután tényleg következhetett a fürdőszobai idill, ami a fürdőkád helyett a késői időpont miatt csak a zuhanyzóra korlátozódott. De ez is kellően ellazított. Irány az ágy, amiben gyorsan el is vesztem. Hiszen méreteit tekintve nem volt apróság. Most azután valóban hasznát vettem a tablet-nek, hiszen az ágyból tudtam a kívánt klímát beszabályozni, valamint a fényeket is nyugovóra állítani. Lassan-lassan elcsitult bennem az utazás izgalma és mire feltűnt volna, hogy milyen csend honol körülöttem a kiváló hangszigetelésnek köszönhetően, kezdtem álomba szenderülni.

JÓÉJSZAKÁT DOHA!

 

Fojtatlyuk...

BY: HORVÁTH MIHÁLY

 

 

 

 

.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Iratkozzon fel hírlevelünkre