.

.

.

.

 

.

2013. március 27., szerda 15:00

Éghajlat

Értékelés:
(1 szavazat)

Katar egyik előnye az egész éves folyamatos napsütés, aminek köszönhetően nyáron a hőmérséklet 25 ºC-től akár 45 ºC-ig is emelkedhet. A legideálisabb, ha utazásunkat október és május közötti időszakban tervezzük ide.

Katarra a forró és száraz sivatagi éghajlat jellemző, kellemes téllel és rendkívül forró nyárral. Rövid átmeneti idő választja szét a két fő évszakot.

A levegő januári átlag hőmérséklete legmagasabb 22 °C és legalacsonyabb 13 °C között van. Az évnek ebben a szakaszában az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet legfeljebb 6°C-ra csökkenhet. A sivatagban a hőmérséklet naplemente után csökken erőteljesen, és a szelek is lehetnek hidegek.

A különbség a nyári és a téli hőmérséklet között annyi, hogy télen néha „hidegebb” a hőérzet, mint ahogy azt a hőmérséklet mutatja.

Júliusban van a legmelegebb az országban, átlagosan 42 °C meleg van, és alig esik a legalacsonyabb átlag hőmérséklet 30°C közelébe.  Júliusban és augusztusban a maximum hőmérséklet elérheti akár az 50°C-ot is és a páratartalom is ezekben a hónapokban a legmagasabb.

Nyáron a páratartalom gyakran eléri a 90%-os értéket. Ha valaki napszemüveget visel és bemegy a szabadból egy légkondicionált helységekbe – vagy fordítva -, akkor vigyáznia kell, mert a lencsék könnyen bepárásodnak. A legfontosabb a naptól való védelem (különösen a gyermekeké), kiemelkedő hangsúlyt fektetve a magas faktorszámú fényvédőkrém, kalapok és sötét szemüvegek használatára. Használjunk természetes anyagú ruházatot a műszálas helyett, amelyek kényelmesen bő szabásúak.

A tenger általában január végén a leghűvösebb, amikor alig éri el a 14°C-ot és a legmelegebb szeptemberben, amikor akár 35 °C-ig is felmelegedhet.

Kora reggelente jellemző a köd az egész Perzsa-öböl térségében, különösen novemberben. Azonban ez általában kitisztul reggel 9 órára.

Az erős északnyugati szél, az úgynevezett Shamal, szokott még néhány napig fújni, ami homokot és port visz a levegőben, így csökkentve a láthatóságot.

Katarban az eső nagyon ritkán esik, de amikor igen, akkor is elfolyik lassan. A teljes éves csapadékmennyiség ritkán haladja meg a 75 mm-t.

Az év első esőit (kb. októberben) Wasmi-nak nevezik. A szó azt jelenti, hogy "pötty" (utalva a himlőre, ahogy az eső látszik a homokon), de használják még az állatok megbélyegzésére is.

Az esőt követően az ideiglenes „tavak” jelennek meg a sivatagban, ahol a magvak gyorsan sarjadni kezdenek és egy rövid időre zöldbe borul a táj.

Míg az idelátogatók általában hűvösebb országból érkeznek, és jobban kedvelik a napfényt és az Öböl melegét, addig a katariak imádják az esőt; a gyerekek ilyenkor a szabadban játszanak a vízben és az eső után a családok piknikezni mennek a sivatagba.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Iratkozzon fel hírlevelünkre