.

.

.

.

 

.

2013. július 26., péntek 11:53

Kulturális Látnivalók

Értékelés:
(0 szavazat)

Souq Waqif

A Corniche mögött található meg, a Grand Hamed utca felől, a Souq Waqif, ami mintadarabja a hagyományos építészetnek, a kézművességnek és népművészetnek, ami egyszer a beduinok hétvégi kereskedelmi helyszíne volt.

A Souq jelentése arabul: "álló piac", ami az ősi arab örökség és közösség érzését idézi. 2004-től kezdődően a Souq-t felújították a hagyományos katari építészeti technikák szerint, autentikus anyagokat használva.

Az Öbölben ez az egyetlen, hagyományos souq maradt, mely most egy hangulatos labirintusa a szűk utcáknak, ahol a látogatók alkudozhatnak és hihetetlenül változatos sokaságú termékeket vásárolhatnak meg. Mint például: fűszerek, aszalt gyümölcsök, diófélék, parfümök, helyi méz, ruházat, régiségek, tömjén, fazekak , szerszámok, kerti gépek, valamint beduin szövések, gipsz kézműves cikkek, modell dau vitorlás, fa sárgarézzel díszített menyasszonyi láda, képek a "régi Doha"-ról, és katari művészek festményeit is.

Egyedülálló élményt nyújthat ellátogatni az egyik sólyom üzletbe, néhány boltos meg is engedi, hogy lefotózzák és kézbe vegyék a madarakat, miközben elmondják a szükséges felszereléseket és idomítást.

 

 

Doha Szabadság és Kreativitás Fesztivál

Az első Doha Szabadság és Kreativitás Fesztivál 2009. április 9 és 12. között került megrendezésre, melyet közösen szervezett a Kultúra, Művészet és Örökség Minisztériuma és az Arab Demokrácia Alapítványa (ADF).

A fesztivál fő célja az volt, hogy különböző helyszíneken létrehozzon egy szabad területet a művészek számára, ahol nagy nyilvánosság előtt bemutathatják műveiket. Nemcsak a már híres művészeket hívták meg, hanem a fiatal és új tehetségeket is az arab világból.

A fesztivált két zenés műsorral avatták fel április 9-én a Nemzeti Színházban. Az első az „al Qanawa” hagyomány-őrző csoport előadása, míg a második Samih Shuqair,  szíriai énekes és zenekarának fellépése volt. Megrendezésre került még egy festmény és fotó kiállítás is szíriai, algériai, libanoni és katari művészek munkáiból. 

Három szemináriumot is tartottak még a fesztivál mellékvonalaképpen a Grand Regency Hotelben. A szemináriumok középpontjában az arab nők kreativitása és szólásszabadságának követelményei álltak. Neves költők, írók és filmesek mondtak beszédeket a szemináriumokon.

A 14 és 18 év közötti katari diákoknak lehetőségük volt, hogy bemutassák tehetségüket karikatúrák és falrajzok készítésében az Ifjúsági Kreativitás Központ két műhelyében.

 

 

Tribeca Film Festival

A Katari Múzeumok Hatósága bemutatja a Doha-i Tribeca Film Fesztivált (TFF Doha), egy együttműködést, amelynek a célja, minőségi, változatos és közösségi szellemű filmfesztivált hozzon létre Dohában.

Hosszú távon pedig arra szeretne szolgálni, hogy elősegítse és inspirálja az új alkotókat, valamint lehetőségeket biztosítson a következő évi film aktivitásokhoz és beruházásokhoz Katarban.

Időpont: 2009. november 10-14.

Hely: Doha, Katar

Helyszínek: Iszlám Művészeti Múzeum és Doha közeli filmszínházak.

Film bemutatók:

A játékfilm program körülbelül 40 filmből fog állni, megosztva versenyzői és a nem-versenyzői szakaszokra. A filmek különböző kitüntetésekért és díjakért fognak versenyezni.

A fesztiválon bemutatásra fog kerülni egy rövid film válogatást is.

Versenyzői szakasz:

A zsűri díjazza az elbeszélő- és dokumentumfilmek kategóriában a „Legjobb elbeszélő karakter”-t, „Legjobb Dokumentumfilm karakter”-t, a „Legjobb színész”-t és a „Legjobb színésznő”-t.

Nem versenyzői szakaszok:

Itt bemutatásra kerülnek a Közel-Keletről vagy az egész világból származó filmek, melyek kiegészítik a fesztivál programját.

Közel-keleti bemutató:

Itt a Közel-Keletről származó filmek kerülnek bemutatásra. A bemutató végén átadásra kerül egy Közönség díj, melyet a fesztivál résztvevői szavaznak meg a bemutatott filmek között.

Premierek:

A legnagyobb filmstúdiók premier filmjeivel nyitják és zárják a fesztivált. Ezeket a filmeket elérhetővé teszik a nagyobb katari közönség felé is, nem csak fesztivál résztvevőinek.

 

 

Családi Fesztivál / Nemzetközi Részleg:

Itt  egy olyan filmgyűjtemény kerül bemutatásra a világ minden tájáról, melyek közül néhány célzottan családi film, míg a többi általános témájú.

 

 

 

A dohai Beszélgetések:

A fesztivál lehetőséget teremt egy olyan gondolatébresztő beszélgetésre is, ami talán egyszer jön el az életben, a világ kulturális ikonjai és a fesztivál hallgatósága között.

 

 

Családi és Sport Fesztivál:

A Filmfesztivál otthont ad még egy családi és sport fesztiválnak is az Al Bidda Parkban, ahol a főszerep a családi szórakozásé, sport bemutatóké és interaktív játékoké.

http://www.tribecafilm.com/tffdoha/

Al Jazeera Dokumentumfilm Fesztivál

A Dokumentumfilm Fesztivált minden év áprilisában rendezik meg és évente nyitott minden TV-csatorna, gyártó cég, független filmes, valamint a társadalmi és média szervezetek számára.

A pályázók feladata, akik szép számmal jelentkeznek Arab és nem Arab országokból egyaránt, hogy népszerűsítsék az emberek közti jobb együttműködést és megértést, a kulturális párbeszéden keresztül.

Minden kategóriában –hosszú, közepes és rövidfilm-, két díjat osztanak ki, az Al Jazeera Arany Díjat és a zsűri díját. Még két külön díjat is kiosztanak, a palesztín, családi és gyermek témájú filmek között.

A döntéseket a 15 tagú nemzetközi, szakmailag elismert zsűri végzi.

http://www1.aljazeera.net/NR/exeres/C1D50B51-BB4A-4E5C-95B4-632A76F56E02.htm

 

 

Francia Film Fesztivál

Egy évente megrendezésre kerülő fesztivál, ahol 5 független filmet mutatnak be, melyek a franciák vagy francia nyelvűek egyedi identitásával foglalkoznak. A filmeket feliratozzák arab és angol nyelven.

A bemutatók után lehetőség nyílik a rendezőkkel történő beszélgetésre.

www.ccfdoha.com

A Corniche mögött található meg, a Grand Hamed utca felől, a Souq Waqif, ami mintadarabja a hagyományos építészetnek, a kézművességnek és népművészetnek, ami egyszer a beduinok hétvégi kereskedelmi helyszíne volt. A Souq jelentése arabul: "álló piac", ami az ősi arab örökség és közösség érzését idézi. 2004-től kezdődően a Souq-t felújították a hagyományos katari építészeti technikák szerint, autentikus anyagokat használva.

 Az Öbölben ez az egyetlen, hagyományos souq maradt, mely most egy hangulatos labirintusa a szűk utcáknak, ahol a látogatók alkudozhatnak és hihetetlenül változatos sokaságú termékeket vásárolhatnak meg. Mint például: fűszerek, aszalt gyümölcsök, diófélék, parfümök, helyi méz, ruházat, régiségek, tömjén, fazekak , szerszámok, kerti gépek, valamint beduin szövések, gipsz kézműves cikkek, modell dau vitorlás, fa sárgarézzel díszített menyasszonyi láda, képek a "régi Doha"-ról, és katari művészek festményeit is. Egyedülálló élményt nyújthat ellátogatni az egyik sólyom üzletbe, néhány boltos meg is engedi, hogy lefotózzák és kézbe vegyék a madarakat, miközben elmondják a szükséges felszereléseket és idomítást.

 

 

.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Iratkozzon fel hírlevelünkre