.

.

.

.

 

.

2013. július 26., péntek 12:00

Múzeumok és Galériák

Értékelés:
(2 szavazat)

Iszlám Művészeti Múzeum

Az Iszlám Művészeti Múzeum elkötelezett híve annak, hogy bemutassa a teljes iszlám művészeti világ sokszínűségét és összetettségét. Ez egy világszínvonalú gyűjtő intézmény, amely megőrzi a tanulmányokat, a kiállítások remekműveit. Mint az információ, kutatás és kreativitás központja, a múzeum célja, hogy széles nemzetközi közönséget szólítson meg, és a párbeszéd és kulturális csere központjaként szolgáljon.

Teljes terjedelmében bemutatja az iszlám művészetet, ez a gyűjtemény magában foglal bármilyen kéziratot, kerámiát, fémet, üveget, elefántcsontot, textilt, fát és drágakövet.

A gyűjtemény remekművei három kontinensről származnak, a Közel-Kelet országain át egészen Spanyolországig és Indiáig, a VII. és XIX. század közötti időszakból. Ezek a darabok megmutatják az iszlám örökség sokszínűségét és a legmagasabb minőséget képviselik.

A gyűjtemény a galéria két emeletén van kiállítva, amely körbeveszi a múzeum átriumát. A galériák történelem és stílus hűen mutatják be a témákat, így a látogatók teljes utazást tehetnek az időben és különböző területeken át.

A múzeum épülete egy ötemeletes főépületből és egy kétszintes oktató részlegből áll, melyeket a központi udvar kapcsol össze.

A főépület szögletes és fokozatosan lépcsőzetes formájú, mely egészen 50 méteres magasságig emelkedik középen egy kupolával. A kupola kívülről el van rejtve a központi torony falai közé. A múzeum északi oldalán egy üvegfal emelkedik 45 méteres magasságig, amely mind az öt emeleten át kilátást biztosít a Perzsa és a Nyugati Öbölre.

A tetőt egy bonyolult, a helyszínen betonból kiöntött kazettás kupola fedi, mely egyedi formákból lett megépítve.

Az átrium tetején egy körkörös formájú rozsdamentes acélból készült kupola található, amely a beszűrődő fényben egy mintát rajzol ki. A boltozat formája úgy változik, ahogy megy egyre jobban lefelé, először nyolcszög formájú, majd négyzet, majd átalakul négy háromszög alakú oszloppá.

Látogatói információk:

Az Iszlám Művészeti Múzeum

Al Corniche

Doha, Katar

Telefon: +974 4422 4444

Honlap: www.mia.org.qa

Nyitva tartás: Az Iszlám Művészeti Múzeum nyitva van szombaton, vasárnap, hétfőn, szerdán, és csütörtökön 10:30 és 17:30, valamint pénteken 14:00-20:00 óra között.

A múzeum keddenként, december 25-én és az ünnepek első napján zárva tart.

 

 

Katari Nemzeti Múzeum

1901-ben épült ez a palota komplexum, mely három különálló házból áll, melyeket az akkori uralkodó Sheikh Abdullah Bin Al Thani Jasszim és fiai használtak. 1924-ben Sheikh Abdullah az Al Bidda környékére költözött, és a Fariq Al Salatah palota lakatlanul állt egészen az 1970-es évek elejéig.

A palotát fenntartották és helyreállították, így 1975-től a Katari Nemzeti Múzeumnak ad otthont, hogy egy állandó helyszínt biztosítson a katari történelem, örökség és a környezet múlt- és jelenbeli tevékenységeinek bemutatására, valamint, hogy fenntartsa az elválaszthatatlan kapcsolatot a dicső múlt, a virágzó jelen és jövő között.

1980-ban az épület elnyerte az Agha Khan díjat a helyreállításért és az iszlám építészet rehabilitációjáért. A Katari Nemzeti Múzeum, mely a Doha Corniche partvonalának jellegzetes épülete, jelenleg is felújítás alatt.

 

 

Orientalisták múzeuma

Katar állam orientalista gyűjteménye a világ egyik legjelentősebb gyűjteménye azok közül, amit valaha összeállítottak. Az elmúlt 20 évben összegyűjtött, közel 700 száz festmény, akvarell, rajz és nyomat összessége bemutatja a XVIII. század eleji orientalizmust.

Az orientalista művészetet egyszerűen úgy lehet meghatározni, mint egy nyugati művészeti stílust, melynek tárgya a Kelet. Nyugati művészek bűvölete a "másik világ"-gal szemben, a Kelettel, melyben festményeik színnel- és fénnyel teliek. A grandiózus tájakat, az antik romokat, az iszlám városok látványát és a mindennapi élet egzotikus jeleneteit, a Keletet, európai felfogásban mutatja be. A kelet varázslatossága segített abban, hogy az orientalista festészet nagy sikert arasson Európában és Amerikában is a közönség körében a XIX. században.

 

 

Fegyver Múzeum

A múzeum otthont ad egy látványos fegyver és műalkotás bemutatónak, mely eredete a XVI. századra nyúlik vissza. A gyűjtemény olyan pompás ünnepi kardokat tartalmaz, melyek a Perzsa-öblöt uraló család tagjai voltak: úgymint Ali Bin Abdullah Al Thani Sheikh XVIII. századi arany burkolatú tőre, Faisal Bin Abdul Aziz Al Saud Szaúd-Arábia királyának kardja, és Arábiai Lawrence által hordott khanjar (hagyományos görbe tőr).  Ennek a gyűjteménynek a szépsége és ritkasága tanúskodik arról a szakértelemről, melynek generációja elveszett.

A múzeum Doha Al Luqta területén fekszik, belépés a Múzeumok Hatóságának írásbeli engedélyével lehetséges, előzetes időpont egyeztetés alapján, vasárnaptól csütörtökig.

 A részletekért hívja 4486 7473 telefonszámot. A múzeumlátogatás utazási irodákon keresztül is megszervezhető.

 

 

 Sheikh Faisal gyűjtemény

Őfelsége Sheikh Faisal bin Al Thani Qassim csodálatos magángyűjteményét apjától, Sheikh Qassim bin Faisal-tól örökölte. Az 1960-as évektől kezdődően növekedett méretében és pompájában is, melyet most gyönyörűen bemutatnak a múzeumban a nagyközönség számára is.

A jelentős méretű, 17000 négyzetméteres épületben, több mint 15000 egyedi műtárgyat mutatnak be. Többek között ősi iszlám kéziratokat, jelentős régészeti leleteket, katonai eszközöket, textíliákat, szőnyegeket, hímzéseket és antik bútorokat. Továbbá van még egy széleskörű és lenyűgöző történelmi autó gyűjtemény, melyben megtalálható egy XIX. századi gőz jármű is. Kifejezve Katar tiszteletét a kulturális különbségek iránt, a múzeum pavilonjaiban bemutatják más vallások kegytárgyait is.

Látogatás tervezése:

A múzeum látogatható egyénileg és csoportosan is. A belépés ingyenes minden látogató számára. A látogatás előtt, időpont egyeztetés szükséges a +974 44861444 telefonszámon.

További információért látogasson el a múzeum honlapjára: http://www.faisalmuseum.com

GPS koordináta: N 25 ° 21 '10 "E 51 ° 15' 17"

Útvonalak:

A múzeum Al Samariyah-ban van, 22 km-re nyugatra Dohától.  Haladjon Dukhan felé, és kövesse a "Al Samariyah Faisal bin Al-Thani Qassim Múzeum" táblát. Ha Dukhan irányába halad, majd forduljon meg, mert a múzeum az út másik oldalán található.

 

 

Arab Modern Művészetek Múzeuma

Sheikh Hassan Bin Mohammed Al Thani 10 éve kezdte összegyűjteni az Arab Modern Művészetek Múzeumának műtárgyait egy különleges tervezésű épületben, Dohában, az „Egyetem város”-ban.

A múzeum nyitva áll kutatók, művészek, diákok, művészettörténészek és a nagyközönség számára. A munkák között megtalálható több mint 5000 festmény, szobor, kalligráfia, grafika, iparművészeti tárgy és a fotó. A neve ellenére a múzeum nem csak modern daraboknak ad otthont.

A kalligráfia részlegen vannak kiállítva az arab kalligráfia csodás példányai, kezdve az iszlám korai századaiból származó Korán kéziratokkal, egészen a modern időkig. Több mint 700 műtárgy: régiség, szobor, fém és kerámia, köztük néhány több mint 5000 éves, melyek bemutatják az ősi civilizációk hatását a kortárs arab művészetre.

 

 

Fotó múzeum

A hamarosan elkészülő Fotógráfia Múzeum épületét a világ egyik legjobb építésze, Santiago Calavatra tervezte. Ez az egyedülálló múzeum meghatározó épülete lesz Doha városának, mely hozzájárul a városközpont fejlesztéséhez. Itt kerül majd kiállításra a kormány 15000 darabból álló gyűjteménye, melyben megtalálhatóak fényképezőgépek, kiegészítők és az 1960-as évekből származó kiemelkedő történelmi jelentőségű fényképek, albumok és dokumentumok.

http://www.qma.com.qa/eng/index.php/qma/collections/8

 

 

Örökség könyvtár

A Qatar Alapítványon keresztül, őfelsége Mozah Bint Nasser Al Missned Sheika kezdeményezte az Arab és Iszlám Örökség Könyvtár megalapítását Katarban. A könyvtárban több mint 51000 könyv található arab és más nyelveken Katarról és a Közel-Keletről, valamint 600 antik térkép, 2000 kézirat és 6000 eredeti fénykép. Ez az egyik legnagyobb kutatóközpont a Közel-Keleten. A gyűjtemény alapjait Sheikha Hassan Bin Mohamed Al Thani kezdte el összegyűjteni még 1979-ben. Ez azóta folyamatosan nőtt a tervszerű beszerzésekkel és a vásárlásokkal.

A gyűjtemény tartalmaz még művészeti és politikai könyveket a XV. és XX. századi időszakból.

A könyvtárt 2010-ben egy erre speciálisan kialakított épületben nyitották meg.

 

 

Művészeti Galériák

 

 

Waqif Művészeti Központ

A Souq Waqif-ban található, Waqif Művészeti központ célja, hogy megőrizze és népszerűsítse a katari és a közel-keleti művészeti hagyományokat, amelyek összehozzák a művészet és kultúra kedvelőket, hogy megoszthassák egymással ismereteiket, ötleteiket, tehetségüket és inspirációjukat.

Az évszázadok során a Közel-Kelet művészete egy olyan vizuális nyelvvé fejlődött, amely folyamatosan inspirálta a tehetségeket. Sokan, a legkiválóbb művészek közül úgy érezték, hogy Európán vagy Amerikában a nagy művészeti központokban jobban elismerhetik és értékelhetik a munkájukat, ezért odaköltöztek. A régióban új múzeumok és galériák nyitottak meg, így ez kiemelten fontos időszak arra, hogy Doha közvetítse, Katar művészeinek üzenetét a világnak.

A kulturális központ, a Waqif Art Center hozzájárul ahhoz, hogy az új kulturális és kreatív központja legyen Dohának, és részt vegyen a leginkább up-to-date, kortárs művészeti kultúrában amellett, hogy továbbra is elválaszthatatlanul az esztétika, a hagyomány és az örökség helyszíne.

Nyitott hozzáállás és bátor kísérletezés jellemzi a kiállításokat, mellyel a Waqif Művészeti központ bemutatja művészetet "itt és most."

http://www.waqifartcenter.com

 

 

Virginia Nemzetközösségi Egyetem Katar Galéria (Virginia Commonwealth University Qatar, rövidítés: VCU-Q)

Az egyetem városban található VCU-Q Galéria rendszeresen otthont ad olyan kiállításoknak is, ahol az egyetem oktatói és diákjai munkáját mutatják be a nagyközönség számára. A város szívében elhelyezkedő VCU-Qatar központi szerepet játszik a katari és közel-keleti emberek modern kulturális életében. Egy energikus környezetben bővíthetik tudásukat akár a stúdióban, a könyvtárban, a számítógépes laborban, illetve az előadótermekben, akár diákok, akár dolgozók, akiknek a munkájukhoz szükséges a szaktudás megszerzése.

http://www.qatar.vcu.edu

 

 

Al Rumeila Park

A Corniche-on, az Al Rumeila parkban is található egy művészeti galéria. Nyitva tartás: minden nap 09:00-12:00 és 04:00-9:00 (belépés ingyenes).

 

 

Ifjúsági Kreatív Művészeti Központ (Youth Creative Art Center)

A központ az Ali bin Abi Tabib utcában található, amely gyermekeknek és felnőtteknek is szervez művészeti kiállításokat egyaránt. 

További információ a 468-8835-ös telefonszámon.

 

 

Katar Képzőművészeti Társulat

Qatar Képzőművészeti Társulat 1980 februárjában alakult 18 taggal. Ma már 150 katari származású vagy lakosú művész tagja a közösségnek. A Katar Képzőművészeti Társulat célja, hogy elősegítse és támogassa a katari művészeket helyi és nemzetközi szinten. A társulat az évek során szervezett számos kiállítást, rendezvényt, vitát és adott ki kiadványokat. A társulat számos együttműködést hozott létre arab és nemzetközi szervezetekkel, melyek hasonló célokkal és nézetekkel rendelkeznek.

 

 

Lányok Kreatív központja

A Mamoorában található művészeti klub fiatal lányok és hölgyek munkáit mutatja be rendszeresen kiállításain.

Tel: (+974) 4468 8837

 

 

Qatar Visual Art Center

A központ mindenféle kulturális, képzőművészeti területet összefog, többek között: alapszintű színezés és festészet, mindenféle nyomtatás, grafika, fotó, kerámia, szobor, arab kalligráfia, iszlám profi díszítés, tervezés és különböző anyagok formálása, textil nyomtatás, batikolás, számítógépes design, filmkészítés.

A központ tevékenysége magában foglalja a nemzetközi kiállítások szervezését a vizuális művészetek területén, tanulmányok és kutatások előkészítését és szoros együttműködések kialakítását nemzetközi intézményekkel, múzeumokkal és művészekkel.

 honlap: www.draidia.com

 

 

Jasra Klub

Az Al Jasra közösségi és kulturális klub a Corniche-on található, szemben a HSBC épületével. A klub közösségi és kulturális programokat kínál az országon belül és külföldön egyaránt. Célja, hogy elterjessze a kulturális és társadalmi tudatosságot, támogassa és ösztönözze a fiatal tehetségeket, hogy megőrizzék a kulturális örökségeket és hagyományokat.

 

 

 

.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Iratkozzon fel hírlevelünkre