.

.

.

.

 

.

2013. július 26., péntek 12:09

Történelmi látnivalók

Értékelés:
(0 szavazat)

Történelmi nevezetességek

Régi Zubara város

Katar és lakosai gazdag történelmében, Al-Zubarah egyik legérdekesebb régészeti állam. Csak két km-re nyugatra az Al-Zubarah erődtől, az Al-Zubarah település bizonyítéka egy olyan régóta működő közösségnek, ahol a gazdag osztriga bankok és jó kereskedelmi kapcsolatokat és azon túl az Öböl biztosított jólétet.

Az őrtornyokkal és fal által körülvett eredeti város 2000 méter hosszú és 600 méter széles volt. Külön negyedek és egy szélesebb utcafront később került megépítésre a falakon kívül.

A régi város már létezett a 17. század elején. Tény, hogy egy leírás, melyet Hamad bin bin Sultan Al Nayem-Muraikhi Al-Zubari Al-katari írt 1638 áprilisában úgy mutatja be Al-Zubarah-t, mint egy kis kikötő 150 házzal és 700 lakossal, a tulajdonában több hajó és az állatállománnyal, a multikulturális lakosságként, beleértve Naim, Hawajer, Beduin és Al-Ma'adha közösségeket.

1765-re az Al-Khalifa és Al-Jalahima csoportok, mindkét Al-Utubi törzs átköltözött a saját hazájába Kuvait-ba és Bahrein-be gyöngyöket és kereskedelmi lehetőségeket kutatva. Abban az időben, a perzsák már elfoglalták Bahreint, így az Al-Utubi törzs átköltözött Al-Zubarah-ba. A helyi Sheikh beleegyezett, hogy a törzs berendezkedjen a városon belül, cserébe a kereskedésük utáni adófizetésért.

Ezt ők visszautasították, és saját erődöt építettek, Al-Murair-t, mintegy két km-re délre az Al-Zubarah erődtől. Később, az Al-Utubi több fallal is megerősítette a várat. Sokan úgy tartják, hogy falak kötötték össze Al-Murairt és Al-Zubarahot, de erre nincs egyértelmű bizonyíték. Az Al-Utubi is épített egy tengeri csatornát, mely összekötötte Al-Murair-t és Al-Zubarah-t a tengerrel.

Pár évtizeden belül Al-Zubarah és Al-Murair lett a gyögykereskedelem központja, és viszonyítási pont lett az egész Arab öböl számára. Ezzel az erővel és hatalommal tették városaikat a Bahreini uralkodó családok célpontjává.

Válaszként Al-Khalifa megszállta Bahraint 1783-ban, bejelentve igényét az egész területre. Apránként, az Al-Khalifa lakossága kivándorolt Bahreinbe, ahol létrehozottakegy sheikhdom-ot, mely megmaradt a mai napig. Sajnos, ez a migráció okozta a népesség fokozatos csökkenését Al-Zubarahban és Al-Murairben. Amikor a térség teljesen elhagyottá vált 1937-ben, régészeti lelőhely lett.

A hagyományos katari technika, hogy a korall sziklát sár mészkővel habarcsként használták és gipsz alapú vakolatként az épületekhez. A vakolat, melyet gyakran díszítettek geometrikus minták, védő falak voltak a természeti elemek, mint a szél és az eső ellen.

Napjainkban a terület hosszú falakból és két feltárt telepből áll. Az első oldalt tárták fel 1982 és 1984 között. Ásatás a második helyen 2002-ben kezdődött, és még ma is tart. A legtöbb leletet az első idényben hozták napvilágra, melyek az Al-Zubarah erődben vannak kiállítva.

Időközben, a katari Múzeumok Hatóság azt tervezi, hogy több ásatást és természetvédelmi munkát indítanak az 54 hektáros Al-Zubarah városban.

Látogatás tervezés:

Ez az oldal mindig nyitva áll, és nincs belépőjegy. Javasoljuk négykerék-hajtás, és így a GPS-készülék használatát. Fontolja meg, hogy úszik egyet a tengerben a közelben, az ősi város mellett. Kérem, ne felejtse el, hogy minden szemetet vigyen magával vissza!

Ön is látogasson el Al-Zubarah erődbe, amely ma az a helyi múzeum, aki betekintést kínál Al-Zubarah város hosszú történetébe. A kiállítás tartalmaz érméket Nyugat-Afrikából, kerámiákat, kínai porcelánokat, Thai szeladonokat, ékszerekből készült féldrágaköveket és képek a régészeti feltárásokról. Nyilvános mellékhelyiségek állnak rendelkezésre Al-Zubarah erődben.

GPS koordináták N 25 ° 58 '27,4 "E 51 ° 01' 39"

Útirányok

Azt ajánljuk, hogy a négykerék-meghajtású járművel fedezze fel az oldalt. Al-Zubarah az északnyugati partján található Katarnak, 107 km-re Doha-tól. Menjen a North Road Al-Khor-on mintegy 50 kmt, és a U-turn a Zubarah jelet kövesse. Forduljon le az első másodrendű útra a jobb oldalon. Körülbelül 200 méterre már az Al-Zubarah erőd található, lépjen be a régészeti területre az első kapunál a jobb oldal, és kövesse az utat nyugat felé, amíg meg nem találja a feltárt területet.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

A halászok faluja

Több település az északnyugati Katar részén bepillantást ad, hogy milyen nehéz volt az élet távol a főbb városoktól, az olaj felfedezése előtt. Ezek a kis települések nagyrészt a halászati tevékenységet folytattak és hiányoztak a főbb létesítmények, vagy megközelíthetőségek. A három helyszín, Al-Areesh, Al-Khuwair és Al-Jemail, ma teljesen elhagyott, mégis élénken mesélnek róla azok, akik egyszer otthonnak hívták.

Mindhárom település a 19. század elején épült, és a nevük is érdekes eredetet sugároznak. Al-Areesh az arab "areesh" szóból származik, azaz datolyapálma felszínű levelek által kreált menedék, míg Al-Kuwair a "kuwair" szóból ered, azaz kis tengervíz csatorna szóból származik.

 

Ezeket a falvakat először 1937-ben hagyták el, majd a napi élet visszatért 1945-ben, ami eltartott 1970-ig, amikor megint elhagyták a lakosok.

 Hagyományos Katari mecsetek voltak a falvak központjai mellyeket halászházak vettek körül. Traditional Qatari mosques rest at the heart of the villages and are surrounded by a few old fishermen’s houses. Ez az elrendezés tükrözi, hogy a Katari közösségek társadalmi struktúrája akkor - és ma is –a hit és vallás köré épült.

A mecsetek tipikus szerkezettel rendelkeznek, magas falakkal vannak megerősítve, és van egy belső udvaruk. Van egy úgynevezett "mothawaddah", ami egy külön szoba az udvaron a "wudu"-nak. Az egyik sarokban egy minaret található, melyre egy csigalépcső vezet fel. A minaret tetején található egy kis szoba 4 ablakkal, amit a „muezzin” használ az emberek imára buzdítására.

A mecsetek imádságra kijelölt helyét két részre lehet osztani: egy úgynevezett “iwan” vagy külső tabernákulumamely egy udvarra néző oszlopcsarnokból áll, és egy belső fedett terület, ahol az imádság "mehrab" irányul a "Kába" Mekka irányába. A falak ezekben a mecsetek gyakran díszítették Korán idézetekkel, rajzokat készített a halászok, és egyéb szimbólumokat festettek.

Meglátogatva ezeket a falvakat képet kaphatunk a katari építési technológiákról. A vastag falak segítettek a hőszigetelésben és hidegen tartották az épületeket, melyek általában korall sziklákból és mészkőből készültek, sárhabarcs és gipsz alapú vakolat segítségével.

A tető négy különböző rétegből épült fel. Az első réteg egy ún. „danchal” fa oszlopokból áll, amit gyakran bitumennel vontak be. A második réteg a „basgijl”, amely szőtt bambusz csíkokból áll. Mangrove ágakból áll a harmadik réteg, melyet végül egy réteg tömörített iszappal vonnak be, mely védelmet nyújt a forró évszakban is.

Az egyik legérdekesebb jellemzője a technikának a „danchal” fa, mely kötéllel van összekötve. Ez segíti a megtapadását a sár és a habarcs vakolatnak.

Látogatás tervezés:

Az északi falvakat célszerű szeptember és április között látogatni, mert akkor eltölthetünk egy kis időt az elhagyott lakok látogatásával. Ha lehetséges, ezeket a falvakat négy kerék meghajtású autókkal közelítsük meg.

GPS Koordináták:

Al-Areesh N 26° 03' 03.42" E 51° 03' 24.57"

Al-Jemail N 26° 05' 46.89" E 51° 09' 21.94"

Al-Khuwair N 26° 04' 07.38" E 51° 05' 02.30"

ÚtIrányok:

A falvak Katar észak-nyugati területén, Dohától 130 km-re találhatóak meg.

Haladjon az északi úton Al-Khor-ig kb. 50 km-t, ahol forduljon meg a Zubarah jelzésnél. Az első alsóbbrendű úton forduljon jobbra. Haladjon egyenesen, míg nem meglátja Al-Zubarah erődjét a jobb oldalon. Még az erőd előtt forduljon jobbra és menjen 10 km-t. A csomópontok Al-Areesh és Al-Khuwair falvakhoz jelölve vannak és Al-Jemail városa látható az útról.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Al Majfar

Egy ősi falu, Al Majfar romjai megtalálhatóak a szárazföldön. Umm Tais szigetének nemzeti parkja csak egy pár méter a szárazföldön.

A Katar Múzeumi Hatóság azt tervezi, hogy rekonstruálják a meglévő lakóházakat és mecsetet és a területet egy látogatói központtá és kutatási területté alakítják. További információért kérjük, forduljon a helyi utazás szervező cégekhez.

Forrás: Katar Múzeumi Hatóság

Murwab

Abbassid időszakban épült, melynek alapjait egy régi erőd Fort Murwab képezi, Katar nyugati partján található és az Abbassid építészeti stílust viseli magán. Az erőd északi részét 250 ház képezi, melyek nyíl alakban épültek.

Forrás: Katar Múzeumi Hatóság

Al Jassassiya

Al-Jassassiya egyike a legrejtélyesebb és legvonzóbb helyeknek Katarban. Észak-keletre Dohától, ez az egyike azon kevés helyeknek, ahol megtalálható egy ún. petroglyphs, amely ritka és csodálatos kőbevésett jelek gyűjteménye. Ezek a faragványok megtalálhatók máshol is, de az Al-Jassassiyát tartják mind közül a legjobb minőségűnek és legkülönlegesebbnek.

Al-Jassasiyában 900 elképesztő jelet találtak. A jelek, a formák geometrikus formák ábrázolásától, egészen állatok és hajók ábrázolásáig terjednek.

Egy nagyobb központi lyukat, 9 kis lyuk vesz körül, melyet 71 százszorszép alakú minta alkot. Egyesek úgy gondolják, hogy ezt egy „ailah” nevű játékhoz használták, amit úgy is ismerne, hogy „umm al-judairah” Kuvaiban és Bahreinben.

A leggyakoribb megjelenése egy dupla soros, 7-9 alakzatot tartalmazó, csészéhez hasonlító (333 összesen, 193 hét csészével). Ezeket a poharakat egy másik játékhoz használtak, amit „haloosa”-nak vagy „huwaila”-nak is hívnak. Nyugat-Afrikában ezt „mandala”-nak hívják.

Ehhez hasonló faragott sorokat találtak az  15. században is az egyiptomi Luxorban egy Karnak templomban, míg másokat csak  5. században találtak meg ugyanazon a helyen.

Az összes dupla soros és százszorszép mintájú, különböző méretű csészét valószínűleg tábla játékokhoz használták és a faragottak olyan szimbolikus értéket képviseltek, melyek egy máig felfedezésre váró kultúrára utalnak. Több száz furcsak mintázatú faragványt is találtak, mint például: vastagon bordázott hal kövületek, evezős hajók, sziklákon sétáló skorpió, szamarak és teknős körvonalak.

Szintén rejtélyesek azok a mély lyukak, amiket egymással vékony kis csatornák vesznek körül, ahol a víz képes elfolyni. Úgy tartják, hogy ezeket az eső ünneplésére hozták létre, ami rendkívül ritka és értékes Katarban. Van néhány véset, amin csillagok csoportjai és csillagképek vannak lefestve.

A dán régészeti misszió tanulmányozta ezt a helyet 1961-ben és az 1970-es évek elején. A katari hatóságok jelenleg is több szakértővel konzultálnak további értelmezésekről. Számos elmélet létezik, de nagyon

kevés a meggyőző bizonyíték arra, ami alátámasztja a vésetek pontos keletkezési idejét.

15. századi régi települések és lakások romjait, külföldi kerámiákat is fedeztek fel Al-Jassasiyában. A vésetekről egyesek mégis azt gondolják, hogy azok sokkal idősebbek. Mások azonban arra mutatnak rá, hogy a sziklák lágysága és az erózió miatt lehet, hogy inkább sokkal fiatalabbak lehetnek.

GPS koordináták:  N 25° 57' 07.7" E 51° 24' 22.8"

Útirányok:

Al-Jassassiya Katar észak-keleti részén található, Dohától 75 km-re. Al-Khor felé kell menni a North Roadon kb. 85 km-t, majd forduljon jobbra az Al-Huwaila táblánál (látni fog egy fehér mecsetet a kereszteződésben). Majd forduljon rá balra az első köves útra és haladjon egyenesen 3 km-t, addig amíg, meg nem lát egy nagy elkerített területet jó néhány kapuval az út bal oldalán. Ez a szikla vésetek helyszíne.

Az első párhuzamosan helyezkedik el az úttal. A legnagyobb faragvány egy régi tábla mögött van és látható az útról. A második csoportnyi véset északabbra van egy másik sziklánál és az úton tovább haladva a következő kapunál lesz elérhető.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Zubara Erőd

Az Al-Zubarah erőd egy régi példája a tipikus arab erődöknek, amit a hagyományos katari technikával építettek fel.

Az 1980-as évek közepéig a Parti Őrség használta állomásként, majd múzeummá alakították, hogy bemutathassák itt az Al-Zubarah területén feltárt régészeti kincseket. Őfelsége, Abdullah bin Al Thani Qassim Sejk 1938-ban építette egy régi kastély romjaiból újjá.  Olyan magas és vastag falakkal építették meg, hogy számtalan évtizedig fennállhasson és megvédje a belsejében tartózkodóakat. Az erőd egy szabályos négyzet alakú udvar, minden oldalán vastag falakkal körbevével. Három sarkán nagy, kerek torony áll a tetején katari stílusú lőrésekkel. A negyedik sarkon egy feltűnő négyszögletes torony áll, háromszög alakú szegélyekkel és lőrésekekel, ahonnan csata esetén tudtak az ellenségre lőni. Az erőd védelmi képességeit növelte az 1 méter vastag fal, amely jó hőszigetelésként is funkcionált és hüvösen tartotta a szobákat. A falakat úgy építették fel, hogy korall sziklát és mészkövet beborítottak iszapos habarccsal, majd ezt egy gipsz alapú vakolattal. A tetőt egy rétegnyi tömörített iszappal fedték be, mely megvédte a tűző naptól a forró évszakban. A földszinten 8 szoba található, mely eredetileg a katonák szállásaként volt használatos, de manapság gyönyörű kerámiákat és olyan régészeti leleteket állítanak itt ki, mint például a környékről származó pénzérmék. A földszinten jellegzetessége még az „iwan”, ami egy kis oszlopcsarnok, ami az udvarra néz a tér árkádsorán keresztül. Az udvaron még megtalálható a négy pilléres mennnyezet alatt egy 15 méter mély kút, ami annak idején biztosította a katonák víz ellátását. Az erődben tett látogatás nem lenne teljes, ha nem mászna fel az udvar egyik külső lépcsőjén a második emeletre. Ezen a szinten találhatóak a saroktornyok szobái és egy széles folyósó. A szobák falai lőrésekkel vannak tele, amelyek különböző szögbeállításai segítségével a katonák az ellenséget le tudták lőni, bármilyen irányból is támadott. A tornyokon belüli létraszerű lépcsők is megvannak még, ezeken keresztül fel lehet mászni a tetőre, ahonnan az egész környék belátható. Az erőd és a körülötte lévő város kiemelkedő példája Katar korai fejlesztéseinek, és ide mindenképpen érdemes ellátogatni.

Látogatás tervezése:

Az Al-Zubarah erőd nyitva van minden nap 08:00-18:00 óra között, kivéve péntek délelőttönként. A bejutáshoz Khayal-t, az őrt kell keresni az erőd melletti kis házban. Szívesen beenged mindenkit, hogy felfedezhesse az erődöt. Nincs belépőjegy.

GPS koordináták: N 25 ° 58 '34'' E 51 ° 02' 43''

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Al Shagab Fort

Az erőd Dohától 110 km-re tálalható, az ország észak-nyugati részén. Az Al Thugab erőd egy téglalap alakú, négy tornyos erőd, ami a 17. és 19. század közötti tervezési jegyeket visel magán.

Forrás: Katar Múzeum Hatóság

Al Rekaya Fort

Az Al Rakiyat erőd nagyjából a 17. és 19. század között épült, majd 1988-ban helyreállították. Mint a legtöbb katari erőd ez is téglalap alakú, négy saroktornyos, amely iszapból és kőből épült. Az ország észak-nyugati felében található, mindössze két kilométernyire az Al Shagab erődtől.

Forrás: Katar Múzeum Hatóság

Al Koot Fort

Az Al Koot erőd mélyen Doha szívében fekszik. Az 1913 és 1927 között uralkodó, Abdullah bin Qassim Al-Thani sejk építette 1927-ben, abból a célból, hogy megvédje a Soug Waqif-ot a potenciális tolvajoktól. Az udvara különlegessége a közepén álló, falak és tető nélküli mecset. A későbbiekben, mivel az erőd rabjai is latogatták a mecsetet, picit módosítani kellett a tervezésén, hogy az őrök ima közben is felügyelni tudják a rabokat. A fizikai szerkezet hiánya ellenére a „mehrab” így is arccal a mekkai „Kaaba” felé néz. Al Koot erőd négyszögletű udvarát minden oldalról magas falak veszik körül. Három sarkában kör alapú tornyok, míg a negyedikben egy téglalap alapú. A tornyokon hagyományos katari stílusú mellvéd van, háromszög alapú párkányokkal és az ún. „machicolation” lőrésekkel, ahonnan az őrök megtámadták az ellenséget. Az udvar körüli néhány ajtó a börtöncellákhoz vezet. Az udvaron lévő, a többinél jóval nagyobb ajtó egy magasabb biztonsági szintű cellához vezet, amit a legveszélyesebb bűnözőknek tartottak fenn. Az erők északi és déli felén széles „iwan” található, amely egy olyan oszlopcsarnok, ami az udvarra néz. A déli csarnokban volt egy mély kút, ami biztosította a takarításhoz szükséges vizet. Az udvar sarkaiban külső lépcső vezet fel az emeletre, ami egy széles sétálófolyósóból áll. A falak tele vannak különböző irányba néző lőrésekkel, amiből a katonák le tudták lőni az ellenséget, bárhonnan is támadott.

Látogatás tervezése

Az Al Koot erődöt előzetesen leegyeztetett időpont alapján látogatható, ehhez kérjük, hívja a következő telefonszámot: 4442 4143.

Ha itt jár, ne hagyja ki a közelben lévő Souq Waqif megtekintését sem, ahol szinte mindenféle terméket megtalál. A piac az erőd mögött van a Grand Hammad utcában.

GPS koordináták: N 25° 17' 12.47" E 51° 31' 52"

Útirányok:

Az Al Koot erőd Doha központjában van, az Al-Corniche és a Souq Waqif közelében.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Barzan Tornyok

A Barzan tornyok a környező táj fölé emelkednek, és kiváló kilátást biztosítanak a tengerre. Korábban őrtoronynak használták őket, hogy szemmel tartsák a gyöngyhalászokat, a közeledő hajókat, és mint csillagvizsgáló, innen figyelték meg a Hold periódusait. A Barzan név egy arab kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy „magas hely” és ez jól is jellemzi a 16 méter magas tornyokra. Mohammed bin Jassim Al-Thani sejk építtette 1910-ben, ami a 19., 20. század elején épített védelmi rendszer déli oldalán helyezkednek. A védelmi rendszert a „raudah”, vagyis a völgyben a szomszédos magasabb területekről összegyűlő értékes esővíz megvédése céljából hozták létre. A tornyok összevannak kapcsolva két további erődített épülettel nyugatról és északról. Az iszlám országokban használt (Hijri) naptár a Hold periódusain alapul, ahol az új hónap az Újhold utáni Félhold megjelenésétől indul. A Ramadan a legfontosabb hónap, melyben a Szent Koránt Mohammed próféta először kinyilatkozta. A pontosság kedvéért a tornyok tetején két megfigyelő is volt, hogy nézze az Újholdat, és egyetértsenek, mikor van Félhold. A tornyokat erősnek építették. A falak egy méter vastagok voltak és az alapoknál további támpillérek erősítették. Ezek a pillérek az egyiknél kúp formájúak, míg a másiknál erős lépcsők voltak.

Mindkét torony rendelkezik „majilis”-szal, ami vendégek fogadására alkalmas L alakú pavilon szoba, kis ablakokkal a jó szellőzés miatt. Ezenfelül van még egy mecset is, ahol a Szent Koránt tanították. A „majilis” és a mecset felett egy hagyományos „marazim” védte a falak felületét. Ezek a fa csatornák vezették el, a sivatagban ritkán előforduló, erős viharok során a tetőről a lefolyó esővizet. A pavilonok a katari építészeti technikák és módszerek csodás példáját mutatják be. A vastag falak segítségével az épület hüvös tudott maradni. A falakat nyers korall sziklákból és mészkőből építették, valamint iszapos habarccsal ragasztották össze ezt a két anyagot. Amikor megszáradt még beborították egy gipsz alapú vakolattal is. A tető négy rétegből épült fel, kezdve egy sor „danchal” fa gerendával. Ezeket néha a védelem miatt még bitumennel is bevonták. A gerendákat ezután szőtt bambusz csíkokkal, „basgijl”-lal fedték be. Erre egy mangrove ágakból szorosra szőtt háló került, majd ezt egy rétegnyi tömörített iszappal fedték be, így védve az épületet a naptól a forró évszakokban.

Ennek a technikának egy másik érdekessége, hogy a „danchal” gerendákat használata, ahogy összekötötték a párkánygerendákkal egy kötéllel. Ez megnövelte az iszapos habarcs és a vakolat tapadását.

A Katari Hatóságok 2003-ban széleskörű felújítási munkákat végeztek el az épületen.

Látogatás tervezése

Az épület 0-24 óráig megtekinthető. Ha erre jár, javasoljuk, tekintse meg a környék további tornyait, mint például az Umm Slal Mohammed erődítményt. Ez az épület ugyan magántulajdon, így nem tekinthető meg belülről, de mégis Katar egyik egyedülálló történelmi öröksége, melyet rendkívül jó állapotban őriztek meg.

A Barzan tornyok mögött egyedülálló oázis található, telis-tele zöld fákkal, pálmákkal és állatokkal.

GPS koordináták: N 25° 25' 07.66" E 51° 24' 48.05"

Útirányok:

A Barzan és a környező tornyok Dohától 20 km-re vannak, Umm Slal Mohammedben. Haladjon a North Road-on és forduljon jobbra az első Umm Slal Mohammed-et jelző táblánál, majd újra jobban a Barzan utcánál a körforgalom után.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Umm Slal Mohammed erődítmény

A téli hónapokban Mohammed Bin Jassim Al Thani sejk és bátyja ezt a megerősített házat használta, míg nyáron a Barzan tornyokat. A 19. és a 20. század elején átfogó felújítást végeztek mind az erődítményen, mind a tornyokon. A kastélyt a helyben megtalálható mészkőből és gipsz habarcsból építették fel. Két tornya van, a keletiben felül van egy szoba, míg a nyugatiban kettő. A kettő között 14 másik szoba volt többek közt a hölgyek társalkodója, a magtár, a madbasa és egy tároló datolya sajtoláshoz.

Forrás: Katar Múzeum Hatóság

Zekreet erőd

A Zekreet Dukhan-hez közel, Katar nyugati partján fekszik egy olyan tájon, ahol több őskori település maradványai is fellelhetőek. Mint például egy 18. századi erőd és sajtoló, melynek nyomait megtalálták a parton. Az erőd jellegzetes elrendezésű, és jól megkülönböztethető az építés két fázisa. Az erődöt eredetileg sima négyzet alapkban építették tornyok nélkül. Az építkezés második szakaszában építették fel kívülről a sarkokba a tornyokat, melyeket igazából sosem fejeztek be teljesen. Formájuk nem teljes, nagyjából háromnegyed részig befejezettek. Az erőd parthoz közeli oldalán „madabes” maradványai találhatóak. Ezeket a termeket a „debis”, egy hagyományos datolya alapú étel előállítására használták. A termekben egymással párhuzamosan 10 cm mély, összekapcsolt csatornák voltak, amire pálmaleveleket fektettek. A datolyát pálmalevélből készül zsákokba rakták és egymásra halmozták akár két méter magasan is. Így a felső zsákok súlya alatt az alsókban lévő datolyák kipréselődtek és sűrű lé folyt a csatornákba, valamint az azokban lévő tálakba.

Látogatás tervezése

Ha meglátogatják az erődöt, javasoljuk, hogy látogassák meg az erőd melletti strandot is. Ottlétükkor, kérjük, ne szemeteljenek, és a szemetet vigyék magukkal. Az erőd folyamatosan nyitva tart és nincs belépő díj.

GPS koordináták: N 25° 29' 24.31'' E 50° 50' 40"

Útvonalak:

A Zekreet erőd Katar nyugati partján fekszik, 90 km-re Dohától. Menjen Dukhan felé az úton 80 km-t és forduljon jobbra a Zeekret csomópontnál. Hajtson keresztül Zekreeten és a falu határánál forduljon balra a tenger felé.

Megközelíthető a helyszín normál autóval is, de a 4 kerék meghajtásúakkal kényelmesebb.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Al Wajba erőd

Az Al Wajbah erőd feltehetően az ország legrégebbi erődje, ami magas tornyaival és vastag falaival egy híres csata helyszíne is volt. 1893-ban Qassim Bin Mohammed Al-Thani sejk vezetésével itt győzték le a török seregeket.

Forrás: Katar Múzeum Hatóság

Simaisma

Katarban a mecsetek mindig a falvak szívében voltak. Simaisma városát a 19. században halászok és gyöngyhalászok építették, míg a mecset 1938-ban. A mecset imádkozó helyként és oktatási központként is szolgált. Az imaszoba előtti pavilon ház, a „madrassa” volt az iskola, ahol a gyerekeknek tanították a Szent Koránt. Az imaszoba az udvar nyugati oldalán található. A muszlimok mielőtt beléphetnének imádkozni, egy hosszú tisztálkodási folyamatot kell, hogy elvégezzenek, amit „wudu”-nak is hívnak. A látogatókat, más vallás híveit is bátorítják ennek a folyamatnak az elvégzésre, mint egyfajta kultúrák közti tiszteletadásképpen megismerkedjenek az iszlám legősibb hagyományával.

Az Islamweb weboldalán megtalálható egy videó, ami bemutatja a lépések sorozatát. A megtisztulást általában egy „mothawaddah”-ban végzik, ami egy vízzel teli medence az udvar dél-nyugati sarkában.

A „wudu” után léphetnek be a hívők az imahelyre. Az imahely előtti rész egy árkád, amelynek 9 szögletes oszlopa van. Az imaszoba egy hosszúkás, szőnyeggel borított helység keskeny ablakokkal. A bejárat előtti „mehrab” mutatja a mekkai szent kő, a „Kaaba” irányát. A mecsetben a „mehrab” két boltívből áll, ahol az egyik egy minibár, a másik pedig egy színpad. Az „imam” felelős az imák vezetéséért és szemben helyezkedik el a gyülekezettel. Péntekenként a színpadon szokott vallási beszédet tartani. Az imaterem előtt helyezkedik el a „madrassa”, ahol a gyerekeknek tanították a Koránt. A régebbi Korán-iskola az udvar, vagyis a „sahn” észak-keleti sarkában volt. Manapság már nem funkcionál iskolaként, hanem a „muezzin” tartózkodik ott, aki felelős az imára hívásért. A pavilonban van egy kis szoba, amit „badjeer”-rel, hagyományos katari  szellőztetővel hűtenek, a normál ablakok helyett. A rendszer két párhuzamos falból áll: az egyik a talajtól derékig ér, míg a másik a plafontól derékig. A falak között van 10 cm átfedés, így a levegő át tud járni köztük. Ezzel a módszerrel ugyan elzárják a kilátást, de a szél be tud fújni anélkül, hogy bemenne a hordalék. Ha szükséges a két panel le tudják zárni egy fa redőnnyel.

A Korán iskola mellett egy meredek lépcső vezet fel az iskola tetején található minaretre. A minaret teteje „khodha” formájú, mint amilyen a hagyományos arab sisak. Néhány ilyen csodálatos sisak megtalálható a Faisal bin Qassim Al-Thani Sejk Múzeumban.

A mecset vastag, mészkőből és korallsziklából épített falai miatt belülről hüvös tud maradni. A belső hüvöset az iszappal borított tető is segít megőrizni.

A Katari Hatóságok 1985 és 2004 között jelentős lépéseket tettek, hogy megőrizzék ezt a történelmi jelentősségü épületet.

Látogatás tervezése:

A mecset nyitva tart napkeltétől késő délutánig. Kérjük, hogy imák alatt ne látogassák a mecsetet, illetve bent ne is fényképezzenek.

Ha elsétálnak dél felé, dagály idején megtekinthetik a hagyományos halász csapdákat. Ezeknek a négyszögletes csapdáknak három oldalán van kő, míg egyik oldala nyitott a part irányába. Dagálykor a halak beleúsznak és apálykor csapdába esnek.

GPS koordináták: N 25° 34' 28.78" E 51° 29' 16.08"

Útvonal:

Simaisma Dohától északra, 45 km-re található. Haladjon a North Roadon vagy a Lusail utcán 30 km-t kifelé a városból. Mindkét úton tábla jelöli az irányt a városba.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Abu Manaratain

Az Abu Manaratain mecset fölé egy hatalmas fa tornyosul, amitől megkülönböztethető válik a többi katari mecsettől. 1940-ben épült ez a mecset az állam egyik legrégebbi városában, Al-Wakra-ban. A szomszédságában nőtt fán kívül még számos okból nevezhető különcnek ez a mecset. Először is, már a nevében is, mint „Manaratain”, ami annyit jelent, hogy „két minaret”, hiszen általában a mecseteknek csupán egy van. Ez és még néhány más jel is arra utal, hogy az épületnek más formája volt a múltban. Másik sajátossága, hogy az épület alapja téglalap, valamint a falai nem voltak magasak, mint ahogyan az Katarban a többi mecsetre jellemző. A „mothawaddah”, ahol a tisztálkodásra kerül sor, az udvar déli végében helyezkedik el. Tartozik hozzá egy kis medence is, amelybe egy lépcsőn lehet lemenni. A medencét az udvaron lévő kútból töltötték fel. A medence a „mothawaddah”-ban van,  ahol muszlimok szokás szerint el szokták végezni a „wudu” folyamatát, mely különböző lépések hosszú sorozata a testük megtisztítására, ahhoz, hogy beléphessenek a mecsetbe imádkozni. Az Islamweb internetes oldalon egy videó részletesen bemutatja ezeknek a lépéseknek a menetét.

Az udvar északi felén áll egy 10 méter magas minaret, amit egy négyszögletű alapra építettek fel henger formájú szerkezettel. A „muezzin” egy keskeny csigalépcsőn tudott felmenni a csúcsra, ahonnan imára tudta hívni az embereket a kis boltíves ablakokon keresztül. A minaret mellett egy kis szobában kapott helyet az „imam”, aki az imádkozók hivatalos vallási vezetője volt.

A mecset harmadik sajátossága az maga az imaszoba, mely eltérően a Katarban jellemzőektől nem rendelkezett az udvarra néző csarnokkal. Belül egy nagyon egyszerű „mehrab” volt, amely mutatta „Kaaba” vagyis a mekkai Szent Kő felé az irányt. A mecset vastag falai szokásosan korall sziklából és mészkőből épültek, hogy hüvösen tartsák a belső teret. A tetőt is tömörített iszap fedte, így az megvédte az imádkozókat a tűző naptól. Az építészeti technikák részletesebben megtekinthetők a halászok falvában észak-nyugaton vagy a katari mecset 3D-s modelljén.

A mecsetet a Katari Hatóságok 2004-ben felújították, amely így az egyik legegyedibb hely az országban.

Látogatás tervezése

A mecset csak kívülről tekinthető meg. Javasoljuk, ha erre látogatnak, tekintsék még meg a közelben lévő halpiacot is, ahol mindenféle friss hal kapható, vagy a közeli éttermekben meg is kóstolhatók.

Kora reggel még akár megláthatják a hagyományos katari halászhajókat, a „dhows”okat is a közeli kiköltőben.

A közelben találó még Ghanim bin Abdulrahman Al-Thani Sejk háza és az Al-Wakra tengeri piac is.

GPS koordináták: N 25° 10' 11.51" E 51° 36' 32.13"

Útvonal

A mecset Al-Wakrában található, amely 13 km-re délre van Dohától. Haladjon a Doha Nemzetközi Reptér felé, majd forduljon Mesaieed irányába. Amikor eléri Al-Wakrát és a körforgalmat, haladjon a következő körforgalomig és ott forduljon jobbra az Al-Mathaf útra, majd balra a körforgalomnál Al-Seef felé és újra balra Al-Baladiyánál az első útnál. Haladjon néhány métert, míg meg nem látja a mecsetet bal oldalon.

Forrás: Katar örökségéből (Heritage of Qatar)

Abdullah bin Thani Al Thani Sejk Háza

Ha szeretné megtekinteni a hagyományos katari otthon egy kiemelkedő példáját, ne keressen tovább, látogasson el Al-Rayyanba. Abdullah bin Thani Al Thani Sejk rezidenciája nagyon sajátos, mert két „majlis”-szal is rendelkezett a vendégek fogadására. Az egyik egy külső szoba, mely szomszédos a házzal, míg a másik egy nyitott terasz az udvaron, melyet általában a forró évszakban használtak. Gondosan megtervezték a „majlis” szobák helyét és megközelíthetőségét, hogy megfelelően egyensúlyban legyen a katariak barátságosságával és a család magánéletével.  A beléri „majlis” a ház falain kívül helyezkedett el, így a ház ura, anélkül tudott bármikor vendégeket fogadni, hogy megzavarta volna a családot. A családi magánélet óvása miatt a földszinten lévő szobáknak csak a belső udvarra néző ablakaik vannak, míg az első emeleti szobák ablakai színes üvegűek, hogy megakadályozza, hogy bárki beláthasson. A háznak hatalmas kertje van, a közepén magas falakkal körbevett pavilonokkal. Ez a belső terület volt a családi élet központja,  és minden egyes pavilon különböző célra volt, különböző szobákkal, a hölgyek számára fenntartva. 1935-ben, amikor a rezidencia épült, Al-Rayyant még külön faluként tartották számon, míg manapság már Doha külvárosa. A ház olyan helyen épült, mely gazdag a felszín alatti vizekben, így a kút ellátta a ház lakóit, valamint a zöldségek öntözése is megoldott volt. A pavilonok és a rezidencia kialakítása képet ad a látogatók számára a katari építészeti technikáról. A vastag falak kizárják a meleget és hüvösen tartják a házat, amit egymásra halmozott nyers korall sziklából és mészkőből, valamint iszapos habarccsal és iszapos vakolattal borítva építettek fel.

A tető négy rétegből épült fel, kezdve egy sor „danchal” fa gerendával, melyeket gyakran bevontak bitumennel is.

A második réteget a „basgijl” alkotja, ami szőtt bambusz csíkok. Erre egy mangrove ágakból szorosra szőtt háló került, mint harmadik réteg,  majd ezt egy rétegnyi tömörített iszappal fedték be, így védve az épületet a naptól a forró évszakokban. Ennek a technikának egy másik érdekessége, hogy a „danchal” gerendákat használata, ahogy összekötötték a párkánygerendákkat egy kötéllel. Ez megnövelte az iszapos habarcs és a vakolat tapadását.

Az épület tetején hagyományos „marazims” védi a falak felületét. Ezek a fa csatornák a tetőből állnak ki, hogy az erős viharok idején elvezessék az esővizet.

A Katari Hatóságok jelentől felújítási munkákat végeztek az épületen 2005-ben.

Látogatás tervezés

A rezidencia külső része látogatható. További információért hívja a Helyreállítási Osztályt a 429 17 11-es helyi telefonszámon vasárnaptól csütörtökig, 8:00 és 13:00 óra között. Amikor ellátogat a rezidenciához, javasoljuk térjen be az oktató városba is, ahol kíváló kortárs építészeti remekeket találhat. Ha van egy kis ideje, autózza körbe az egyetem környékét, hogy felfedezze az ottani gyönyörű díszítésű épületeket.

GPS koordináták: N 25° 19' 18.20" E 51° 26' 33.15"

Útvonalak

A ház az Al-Luqta utcában van, ami a Dukhan felé vezető útból nyílik. Az egyetemvárosnál lévő körforgalom felé haladva látható lesz a ház a jobb oldalon.

Forrás: Katar Öröksége (Heritage of Qatar)

Ghanim bin Abdulrahman Al Thani Sejk Háza

Majid bin Saed Al-Saed, az egyik legfontosabb al-wakra-i gyöngy kereskedő építtette ezt a gyönyörű és egyedi házat a 20. század elején. Korábban „debis” - egy nemzeti datolya alapú étel - készítésére használták, tárolására, és értékesítésére használták, míg 1960-ban Ghamin bin Abdulrahman Al Thani Sejk meg nem vásárolta. Az alsó szint 4 szobájában állították elő a „debis”-t. A szobákban 10 cm mélyen párhuzamos csatornák húzodtak a padlón. A csatornák össze voltak kapcsolva merőleges csatornával a bejárat közelében, ami egy föld alatti cserépbe vezetett a sarokba. A „debis” készítés folyamatában pálma leveleket fektettek a csatornákba, hogy sima legyen a felületük. A datolyákat pálma levelekből készült zsákokba tették és akár két méter magasan is felhalmozták őket. A zsákok súlya alatt az alsó zsákokban lévő datolyából sűrű lé sajtolódott ki a csatornában, ahonnan elfolyt a cserépbe. A beduin társadalmakban a „debis”-t főleg öntetként használták rizshez és halhoz. Néhány kisebb üzlet még ma is árulja.

A ház többi szobája, ahol nem „debis”-t készítettek, azokat különböző áruk eladására használták, mint akár a gyöngyhalász felszerelés. A ház vízellátását az udvaron lévő kút biztosítja. Ezt a nagy teret szintén az áruk raktározására használták. Az udvar egyik sarkában van egy lépcső, ami felvezet egy széles teraszra az emeleten, melyről csodálatos kilátás nyílik a közeli tengerpartra, ahol mangrove fák képezik egy különleges ökoszisztéma alapját. A „majlis”-t az első tulajdonos vendégek és üzleti partnerek fogadására használta és a terasz déli oldalán helyezkedett el. A „majlis” szobái gondosan meg lettek tervezve, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek a katariak barátságossága és a család magánélete között. Ezen okból is a „majlis”-hoz külön bejárat is van az épület déli oldalán, mely így megkíméli a látogatókat attól, hogy végig kelljen sétálniuk az alsó szinten és így nem is zavarják meg a tulajdonos magánéletét. „Badjeer”-ral vagyis a hagyományos katari szellőztetőt használtak a ház természetes légkondicionálására. A rendszer két párhuzamos falból áll: az egyik a talajtól derékig ér, míg a másik a plafontól derékig. A falak között van 10 cm átfedés, így a levegő át tud járni köztük. Ezzel a módszerrel ugyan elzárják a kilátást, de a szél be tud fújni anélkül, hogy bemenne a hordalék. Ha szükséges a két panel le tudják zárni egy faredőnnyel. A „majlis” és a mecset tetején egyaránt hagyományos „marazims” védi a falakat. Ezek a fa csatornák a tetőből állnak ki, hogy az erős viharok idején elvezessék az esővizet. A ház vastag falai korall sziklából és mészkőből épültek, hogy hüvösen tartsák a belső teret. A tetőt is tömörített iszap fedte, így az megvédte a házat a tűző naptól. Az építészeti technikák részletesebben megtekinthetők a halászok falvában észak-nyugaton vagy a katari mecset 3D-s modelljén. Al-Wakra lakosai közül sokan emlékeznek még arra, mikor Majid bin Saed Al-Saed felszerelte a város első rádióját a „majlis”-ra. Sokszor összegyűltek ott, hogy meghallgassák a híreket.

Látogatás tervezése

A ház a nap 24 órájában látogatható. Csak kérjék meg az őrt, hogy engedje be Önöket és ő boldogan megteszi, hogy felfedezhessék a házat. A nyitva tartás ellenőrzésére kérjük hívják látogatásuk előtt a Helyreállítási osztályt a 429 17 11-es helyi telefonszámon vasárnaptól csütörtökig 8:00 és 13:00 óra között. Ghanim Sejk házának látogatása mellett még ajánljuk a közeli halpiacot is, ahol különböző fajtású, friss halakat lehet vásárolni és akár megfőzetni is az üzletekben. Kora reggel láthatják a hagyományos katari halászhajókat, a „dhows”-okat is az öbölben.

A közelben található látnivaló még az Abu Manaratain mecset és az Al Wakra tengeri piac.

GPS koordináták: N 25° 10' 20.48" E 51° 36' 39.93"

Útirány

Az épület Al-Wakrában található, amely 13 km-re délre van Dohától. Haladjon a Doha Nemzetközi Reptér felé, majd forduljon Mesaieed irányába. Amikor eléri Al-Wakrát és a körforgalmat, haladjon a következő körforgalomig és ott forduljon jobbra az Al-Mathaf útra, majd balra a körforgalomnál Al-Seef felé és haladjon a partvonal mellett kb. 100 métert, amíg meglátja a házat a bal oldalon.

Forrás: Katar Öröksége (Heritage of Qatar)

Nsser bin Abdullah Al Misnad Háza

Őfelsége Sheikha Mozah bint Nasser Al-Missned ebben az Al-Khor-i  házban született és nevelkedett. Őfelsége, aki Katar állam első számú nője, az egyik legaktívabb támogatója az oktatás fejlesztésnek és az ország nemzetközi átláthatóságának.

A házat, a tetejükön katari stílusú lőrésekkel díszített, magas falak védik. Ez az egyedi díszítés …

These unique decorations evoke traditional incense burners or stylized leaves and flowers.

A házat a hölgy édesapja, Nasser bin Abdullah építette a 20. század második felének elején. Elrendezése követi a tradícionális katari magán rezindenciákét. A családi élet az udvar közepére épített pavilonokban és azok körül zajlott. Minden pavilonnak külön-külön szerepe volt és a hölgyek számára saját pavilonok álltak rendelkezésre.

A külső fal és az egyedi pavilonok részletesen megmutatják, hogy milyen a hagyományos katari építészeti technika. A vastag falak kizárják a meleget és hüvösen tartják a házat, amit egymásra halmozott nyers korall sziklából és mészkőből, valamint iszapos habarccsal és iszapos vakolattal borítva építettek fel. A tető négy rétegből épült fel, kezdve egy sor „danchal” fa gerendával, melyeket gyakran bevontak bitumennel is.

A második réteget a „basgijl” alkotja, ami szőtt bambusz csíkok. Erre egy mangrove ágakból szorosra szőtt háló került, mint harmadik réteg, majd ezt egy rétegnyi tömörített iszappal fedték be, így védve az épületet a naptól a forró évszakokban. Ennek a technikának egy másik érdekessége, hogy a „danchal” gerendákat használata, ahogy összekötötték a párkánygerendákkat egy kötéllel. Ez megnövelte az iszapos habarcs és a vakolat tapadását. Az építészeti technikák részletesebben megtekinthetők a halászok falvában észak-nyugaton vagy a katari mecset 3D-s modelljén.

A katari hatóságok jelenleg egy részletes felújítási tervet készítenek elő, amely a lehető legjobban megóvja a házat. Ezután átadják majd a katari fiataloknak, mellyel Sheikha Mozah bint Nasser Al-Missned örökségére még sok éven át emlékezhetnek.

Látogatás tervezése     

A Házon kívül ide látogatásakor az öbölben nézz meg a „dhows” halászhajókat, piknikezzen az Al-Corniche játszóterén, vagy töltsön el egy ebédet a város valamelyik éttermében. Javasoljuk, hogy a visszaúton Doha felé menjen délre 15 km-t, hogy meglátogathassa az öreg Simaisma mecsetet is.

GPS koordináták: N 25° 40' 56" E 51 30' 37.9"

Útvonal

A ház Al-Khorban található, mely Dohától 55 km-re található a North Road-on közelítve vagy 45 km-re a Lusail Street-en keresztül. Al-Khor fő útjáról forduljon jobbra Al-Owaina-nál, majd balra a második utcán. Pár méternyire látható lesz lent a jobb oldalon a ház.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Iratkozzon fel hírlevelünkre