.

.

.

.

 

.

2013. július 26., péntek 12:26

Vásárlás

Értékelés:
(0 szavazat)

A vásárok és piacok hosszú története akkor kezdődött, amikor az ember már úgy érezte, hogy szüksége van az áruk cseréjére. Először még csak elkezdtek vásárolni a heti piacon a hozzájuk közeli városokban. Ezután kezdtek állandó üzleteket kialakulni, majd az üzletek specializálódtak egy-egy termékkörre, mint például pékség, hentes, fűszeres. Sokkal később, de ennek nyomán megjelentek a szupermarketek.

Az elmúlt 100 évben három fő fázisa volt a vásárlásnak és kereskedelemnek. Bizonyos értelemben ezek egy teljes kört írnak le.

Souq Waqif

A Souq Waqif a Corniche sétány mögött található, a Grand Hamed utca felől, ami a hagyományos építészet egy mintadarabja, amely régen jellegzetes beduin hétvégi kereskedelmi helyszín volt, kézművesekkel és népművészeti tárgyakkal tarkítva.

A Souq jelentése arabul: "álló piac", ami az ősi arab örökség és közösség érzését idézi. 2004-től kezdődően a Souq-t felújították a hagyományos katari építészeti technikák szerint, autentikus anyagokat használva.

 Az Öbölben ez az egyetlen, hagyományos souq maradt, mely most egy hangulatos labirintusa a szűk utcáknak, ahol a látogatók alkudozhatnak és hihetetlenül változatos sokaságú termékeket vásárolhatnak meg. Mint például: fűszerek, aszalt gyümölcsök, diófélék, parfümök, helyi méz, ruházat, régiségek, tömjén, fazekak, szerszámok, kerti gépek, valamint beduin szövések, gipsz kézműves cikkek, modell dau-vitorlás, fa sárgarézzel díszített menyasszonyi láda, képek a "régi Doha"-ról és katari művészek festményei is. Egyedülálló élményt nyújthat ellátogatni az egyik sólyom üzletbe, ahol néhány boltos meg is engedi, hogy lefotózzák és kézbe vegyék a madarakat, miközben az érdeklődők megtudhatják mik a szükséges felszerelések és idomítási módszerek.

Nyitva tartás: 10:00-12:00 és 16:00-22:00 óra között.

A Souq Waqif az egyik legelevenebb hely Dohában. Egyre több étterem is nyílik itt, ahol a látogatók megkóstolhatják a hagyományos katari ételeket és a különböző közel-keleti specialitásokat. Van néhány tradicionális kávézó és étterem is, amely késő estig nyitva tartanak (néhány közülük 0-24 óráig).

Kóstolja meg a helyi finomságokat, vagy próbálja ki a hagyományos arab vízipipát, a Shishát, amit gyakran hívnak „hubbly-bubbly”-nak (bugyborékolónak) is a jellegzetes hangja miatt. Sokszor lépnek itt fel néptáncosok és zenészek különösen fesztiválok idején. Ilyenkor megcsodálhatjuk a hagyományos módon felnyergelt szamarakat is.

Arany piac

Az aranypiacot az Al Ghanim Központi buszpályaudvar mellett, az Alfarad Központ mögött találhatják meg a Grand Hamad utcában.  Ez egy olyan hely, amit még akkor is érdemes megnézni, ha valakinek nem áll szándékában vásárolni.

Rengeteg importált, de helyben készített arany és ezüst ékszert lehet itt megcsodálni akár gyémánttal, igazgyönggyel, drága- és féldrágakövekkel díszítve. Még a vitrineket is 18 vagy 22 karátos aranyból készítik, ahova bezsúfolják nagy halmokba az eladó ékszert. Megtalálhatóak itt vastagabb vagy sportosabb, összetett mintázatú karperecek is, amik jellemzően „Öböl stílusúak”, vagy akár „indiai stílusú” ékszerek is, amelyek mintázata kifinomult ötvösmunkát tükröz. Az európai stílus általában nem ennyire díszes.  Nyugodtan érdemes alkudozni az árusokkal, mert az itt megvásárolt minden arany tisztaságát a kormány minőség ellenőrzése garantálja.

Kérés szerint gravírozzák is az ékszereket akár latin vagy arab betűkkel a vásárlás helyszínén, akár 15 perc alatt.  A legtöbb arany ékszer (melyek mindegyike el van látva a Katari Fémvizsgálati Hivatal pecsétjével) szépen kézzel megmunkált, melyeket második és harmadik generációs ötvös mesterek készítenek. Közülük a legtöbben készítenek egyedi ékszereket, de szükség szerint átméretezik vagy javítják is az ékszereket.

Az egyik népszerű ajándéktárgy az olyan típusú nyaklánc, melyen az ajándékozott neve van, mint medál egy aranylapból kivágva.  Itt szokás, hogy a katari vőlegények a menyasszonyuknak olyan vastag arany ékszereket ajándékoznak, amely  a világ más táján biztosan felkelti a nézelődök figyelmét.

Az arany ékszerek ára súlyuk és az arany napi piaci árfolyama alapján van megadva, természetesen belekalkulálva a készítés költségét.

Katarban jelenleg nem terheli ÁFA az arany ékszereket, így lényegesebben olcsóbban, mint Európában.

Az  üzletekben szívesen látják azokat is, akik csak nézelődni szeretnének és vásárolni nem, sőt akár még fotózkódni is lehet a felpróbált ékszerekkel.

Nagybani Piac

A nagykereskedelemi piac  a Salwa út mögötti központi piac területén található, ami egy igazán nyüzsgő hely, ahol a nagy és kiskereskedelmi vásárlók is jelen vannak, A zöldség piac  olyan érzetet kelt, mint egy falusi piac, ahogy az árusok napernyők alól kinálják portékájukat, színes és egzotikus, helyi vagy importált friss gyümölcsöket és zöldségeket. Figyelni kell az úgynevezett „hordárokra” is, akik a vásárlók mögött talicskával mennek és viszik utánuk az autójukig a megvásárolt árut.

A zöldségpiac mellett a hal piac kap helyet, ami szintén érdekes látványosság annak, aki érdeklődik a gasztronómia, a halak és halászat iránt. A standokon megtalálható rák, homár, garnélarák és tintahal is. A legjobb idő, ha kora reggel látogatjuk meg ezt a nyüzsgő piacot.

A húspiacot általában nem a turisták látogatják, hanem a helyiek, akik itt meg tudják vásárolni a számukra szükséges húst akár kilóra mérve, vagy egyben. Sokan vásárolnak itt élő juhot, kecskét, marhát és maguk viszik el a szomszédos vágóhídra.

A vallási ünnepük, az Eid közeledtével sokan vásárolnak bárányt, így akár egész nyájjal tartanak a piacon.

Ománi Piac

Az ománi piaci a központi vásárcsarnok mögött található, amely igazán bővelkedik az illatokban, színekben és egyéb látnivalókban. Egyedülálló érzéki élményt nyújt a látogatók számára a szárított halak csípős és sós illata, amely keveredik az érett datolya édes illatával, a mámorító szantálfával és tömjénnel.

Az ománi piac a régi időkre emlékeztet a sok kis standjával, amelyek egy hosszú hullámos vas tető alatt helyezkednek el. Bár kis területen helyezkedik el, mégis az áruk olyan széles választékát kínálja a piac, mint fűszerek, dió-mogyoró, parfümök, fazekas termékek, növények, teve botok és tömjénégők. Még datolya virágpor is vásárolható, amellyel beporozva a fákat a lehető legjobb termést biztosítja. Szintén megtalálható itt a hagyományos piramis formájú fa keret, melyet a ruhák szárítására és illatosítására szoktak használni.

Bevásárlóközpontok

Katarban is számos csillogó, nyugati stílusú bevásárlóközpont van, amelyek nemcsak széles körű termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak, de számos jól ismert, nemzetközi márka termékei is megvásárolhatóak  itt versenyképes áron.

Általában szombattól csütörtökig 10:00-22:00 és pénteken 15:00-22:00 óra között vannak nyitva, az épületek légkondicionáltak, tágasak, tiszták és jól berendezettek, ahova öröm betérni a kinti magas hőmérséklet után.

Rengeteg kávézó, étterem és gyorsétterem, mozi és gyermek és játék terem található ezeken a helyeken.

Kék Szalon

Az egyik legújabb áruház Dohában.

Megközelítése: C körgyűrű, Bin Mahmoud South

Tel: (+974) 4446 6111

Honlap: www.bluesalon.com

 

Centrepoint (Al Asmakh Mall)

Megközelítése: Al Defalban a Sport körforgalom közelében, Al Sadd-ban.

Tel: (+974) 4442 1766

Al Asmakh Mall-ban számos életmód üzlet van, valamint a névadó Centrepoint üzlet is.

 

City Center Doha

Megközelítése: Diplomata negyed

Tel: (+974) 4483 9990

Olyan üzletek találhatóak itt, mint a brit Debenhams áruház  és a francia Carrefour hipermarket, valamint számos további nemzetközi és helyi kiskereskedelmi üzlet.

Emporium

Megközelítése: C körgyűrű, Ramada jelzés

Tel: (+974) 4437 5796

Ebben a bevásárlóközpontban nagyon magas minőségű divatüzletek találhatóak.

Honlap: www.emporiumqatar.com

 

Hyatt Plaza

Megközelítése: Al Waab Street, Al Aziziyah

Tel: (+974) 4469 4848

Hyatt Plaza nemzetközi ruházati márkák és bútor üzletek találhatóak.

Honlap: www.hyattplaza.com

 

Landmark

Megközelítése: Madinat Khalifa, Észak-

Tel: (+974) 4487 5222

A Landmark olyan brit márkáknak ad otthont, mint a Marks & Spencer és Bhs, valamint a Carrefour-nak is van üzlete.

Honlap: www.landmarkdoha.com

 

Royal Plaza

Megközelítése: Al Sadd

Tel: (+974) 4413 0000

Jellemzően divat márkák butikjai találhatóak itt.

Honlap: www.royalplazadoha.com

 

Salam Plaza

Megközelítése: Diplomata negyed

Tel: (+974) 4483 2050

Itt számos igényes márka üzlete található.

Honlap: www.salams.com

 

A Mall

Megközelítése: D-körgyűrű, Al Matar Al Qadeem

Tel: (+974) 4467 8888

Katar az első nyugati típusú bevásárlóközpont, The Mall élen jár a legújabb kiskereskedelmi trendekben és valóban mindenki számára tartogat valamit.

Honlap: www.themalldoha.com

 

Villagio Mall

Megközelítése:  Al Waab Street, Al Aziziyah

Tel: (+974) 4442 1766

Villagio Mall-ban olyan nagy márkák üzlete található meg, mint a Carrefour, a Virgin és a Boots, valamint egy luxus részleg is található itt.

Honlap: www.villaggiodoha.com

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Iratkozzon fel hírlevelünkre